Loading...

Communicatiefraude

 

Telefoonfraude komt in vele vormen voor. Soms gedragen ze zich vriendelijk terwijl anderen proberen intimidatie te gebruiken.  

In alle gevallen is het doelwit het verkrijgen van persoonlijke gegevens en geld. 

 

 

Veelvoorkomende telefoonfraude:

Fraude via technische hulp 

Je krijgt een telefoontje waarin iemand technische hulp aanbiedt voor een probleem waarvan je niet op de hoogte was. Dit soort fraude is vaak gericht op senioren.

Fraude met kredietreparatie

Geef ze wat geld en ze beloven om je schuld te "fixen" of te "verwijderen."

Liefdadigheidsscams 

U moet vandaag geld geven om deze mensen in nood te helpen.

Verlengen van autogaranties 

Ze verkrijgen toegang tot publieke inkoopregisters om te proberen je te dure of waardeloze autogaranties te verkopen.

 

    Hoe je jezelf kunt
    beschermen: 

 

 • Hang op  

  Laat ze niet weten dat ze een reagerend
  telefoonnummer hebben bereikt.  Door op toetsen te drukken of te proberen met een telefonist te praten, zou u in de toekomst nog  meer robocalls kunnen ontvangen.

   

 • Gebruik bellerblokkering 

  Je telefoonmaatschappij biedt misschien de service aan om bekende spamnummers te blokkeren of ze op zijn minst voor je te identificeren als je telefoon overgaat.

   

 • Zie de beller-id niet als bewijs

  Telefoonfraudeurs zijn beter geworden in u te laten denken dat het een legitiem nummer is door een id te 'spoofen' en een bepaalde officiële naam weer te geven. Sommige mensen melden zelfs dat het lijkt alsof ze door hun eigen nummer worden gebeld.

   


 Chatfraude

 

Sms en online berichten zijn de voornaamste manieren voor oplichters om te proberen achter je persoonlijke gegevens te komen.

 

Als iemand ons nummer heeft, maken we vaak de vergissing om te denken dat we deze persoon zouden moeten kennen of dat ons nummer met een goede reden aan hen gegeven is.

 

Oplichters profiteren van deze veronderstelling en zijn steeds verfijnder geworden in de manier waarop ze misbruik maken van mensen. Ze doen zich vaak voor als een kennis of een gerenommeerde instelling zoals een bank.

 

 

  Blijf sceptisch om chatfraude
  te vermijden:

 

 • Verifieer het bericht via een andere bron 

  Als een vriend, familielid, bank of bedrijf je vraagt om persoonlijke gegevens of geld, controleer dan het verzoek door de desbetreffende persoon of
  het bedrijf te bellen. • Pas op voor onbekende of vreemde nummers 

  De kans is reëel dat je al een vriend of familielid op je telefoon hebt opgeslagen onder een vertrouwde naam.

  .

 • Let op slechte grammatica 

  Als de tekst of chat grammaticaal onjuist is,
  duidt dit vaak aan dat het een bot of een oplichter betreft die opereert vanuit het buitenland. • Reageer niet 

  Geen reactie is tenslotte de veiligste reactie. Als het verzoek van cruciaal belang is, zal het bedrijf of de kennis proberen contact met je op te nemen op meerdere verschillende manieren.
Webfraude

 

Fraudeurs lichten veel mensen op door middel van internetservices en software. 

 

Het doel van deze fraude is om je te misleiden, zodat je geld of persoonlijke gegevens verstuurt. 

 

 

Soorten webfraude:

Commerciële nepsites

Websites voor nepproducten die worden gebruikt om producten te verkopen die hun prijs niet waard zijn of die helemaal niet worden geleverd. 

Creditcardfraude 

Vragen naar creditcardgegevens om naar een website te gaan. 

Malware

Software die is ontworpen om je computersysteem uit te schakelen, zodat oplichters het zelf kunnen gebruiken of om het simpelweg te beschadigen. Het is ook een algemene term die wordt gebruikt voor virussen, spyware, computerwormen, Trojaanse paarden en meer.

 

    Vermijden van webfraude: 

 

 • Houd je computersoftware bijgewerkt. Je  besturingssysteem, webbrowsers en apps worden constant bijgewerkt, zodat deze zijn aangepast aan
  nieuwe trucs van oplichters.  Hieronder valt ook het up-to-date houden van je McAfee-abonnement. 

   

 • Koop bij vertrouwde leveranciers. Doe wat onderzoek als je niet zeker bent.  McAfee Web Advisor is een geweldig middel waarmee u onveilige websites kunt vaststellen wanneer u deze probeert te bezoeken. 

   

 • Praat met je kinderen.  Zorg ervoor dat ze zijn voorgelicht over de gevaren van online scams.   

   


Computerfraude

 

Als je veel online bent, ben je waarschijnlijk het doelwit geweest van een phishing-aanval. 

Dat is wanneer een oplichter doet alsof hij voor een gerenommeerd bedrijf werkt om ervoor te zorgen dat je je persoonlijke gegevens onthult die ze kunnen gebruiken. 

 

Phishing is een methode die vaak wordt gebruikt door middel van e-mails. Pop-ups op websites, en zelfs telefoon-apps.

 

 

Veelvoorkomende phishing-fraude:

De CEO/directeur

De fraude verschijnt als een e-mail van een leidinggevende in je organisatie die je vraagt om zeer gevoelige informatie zoals bedrijfsaccounts, salarissen van werknemers, burgerservicenummers en klantinformatie.

Delen van gegevens & DocuSign

Valse verzoeken voor toegang tot bestanden in Dropbox- en DocuSign-accounts nemen toe, waarbij werknemers in de val worden gelokt om op gevaarlijke koppelingen te klikken.

Romantische fraude

Dit kan geheel online plaatsvinden, via de telefoon, of persoonlijk zodra er contact is gemaakt. Romantische fraude begint echter altijd met iemand die zogenaamd op zoek is naar liefde. De oplichter plaatst vaak een valse advertentie online, of doet zich voor als een vriend van een vriend op sociale media en neemt rechtstreeks contact met je op. Maar wat begint met de belofte van liefde of partnerschap leidt vaak tot verzoeken om geld of dure geschenken. Het lokaas hier is simpel: liefde en acceptatie.

Phishing via mobiele telefoon

Oplichters verspreiden valse mobiele apps die je persoonlijke gegevens in de achtergrond verzamelen of je textberichten sturen met gevaarlijke koppelingen. 

Enquêtes

Je krijgt een verzoek om mee te doen aan een enquête over een sociale kwestie waarin je mogelijk geïnteresseerd bent.  Als je op de koppeling klikt wordt je mogelijk geïnfecteerd met malware. 

De dringende e-mailbijlage

Phishinge-mails proberen je te misleiden zodat je een gevaarlijke bijlage downloadt waarmee je een kwaadwillend persoon toegang geeft tot je computer. Zulke e-mails vragen je om bijlages te downloaden voor de bevestiging van een levering van een pakket, reisschema of prijs.

 

   Algemene vragen die je
   jezelf moet stellen om
   computerfraude te
   voorkomen: 

 

 • Wordt hier niet om te veel informatie gevraagd? 

  Pas op voor mensen die meer informatie vragen dan ze nodig hebben, zelfs als je praat met een bedrijf of bank waarmee je zaken doet.


 • Ken ik jou? 

  Stel deze simpele vraag voordat je op een bericht reageert. Controleer eerst of je de naam en e-mailadres van de afzender herkent. 


 • Is dat een legitieme koppeling?  

  Beweeg voordat je op een link klikt je muis over de URL om te zien of het adres legitiem lijkt. 

   

 • Ben ik op de webpagina waarop ik denk dat ik ben? 

  Let op dat het webadres correct is voordat je inlogt op een online account.  Phishers vervalsen vaak legitieme websites, zoals online accounts voor opslagruimte, in de hoop je te misleiden zodat je aanmeldgegevens intypt.

   

 • Is dit te mooi om waar te zijn?  

  Vermijd 'gratis' aanbiedingen die te mooi lijken
  om waar te zijn.

   

 • Is mijn beveiligingssoftware ingeschakeld?

  Gebruik altijd uitgebreide beveiligingssoftware om je apparaten en informatie te beschermen tegen malware en andere bedreigingen die voortkomen uit phishing-fraude. 

   


E-mailfraude

 

De meest voorkomende e-mailfraudes hebben te maken met phishing. 

 

Phishing-complotten nemen het uiterlijk aan van een legitieme e-mail. Het kan dat ze zelfs lijken te komen van een bedrijf waar je bekend mee bent om misbruik te maken van je vertrouwen en persoonlijke of om financiële gegevens te kunnen verkrijgen.   

 

Soorten e-mailfraude die je zou kunnen tegenkomen:

Buitenlandse loterijfraude

Je hebt net een grote prijs gewonnen, meestal in het buitenland, maar je moet eerst een klein bedrag vooraf betalen om de grotere prijs te ontvangen. 

Fraude met enquêtes

Je krijgt een verzoek om mee te doen aan een enquête over een sociale kwestie waarin je mogelijk geïnteresseerd bent. Als je op de koppeling klikt, wordt je geïnfecteerd met malware.

Bankfraude

Je ontvangt een e-mail waarin staat dat een probleem met je bankrekening of PayPal-account aandacht nodig heeft.  Je wordt dan verwezen naar een valse website waar je probeert in te loggen, zodat ze je gebruiksnaam en wachtwoord voor de daadwerkelijke website kunnen stelen. 

 

    Tips om e-mailscams te
    vermijden scams: 

 

 • Als je geen zaken hebt gedaan met een bepaald bedrijf of niet hebt gevraagd naar informatie over dit bedrijf, klik dan niet op koppelingen en neem niet deel aan enquêtes. 

   

 • Kijk naar het e-mailadres van de afzender.  Komt het overeen met de inhoud van de e-mail?  Zo niet, blijf uit de buurt.
 • Vermijd communicatie zonder personalisatie. “Beste gewaardeerde klant” is een goede hint om uit de buurt te blijven. 
 • Ziet de koppeling in de e-mail er vreemd uit?  Meestal kun je je muisaanwijzer over de koppeling bewegen om het adres van de koppeling te zien.  Lijkt het onjuist, blijf uit de buurt.  

   

   

   


Online fraude

 

Zoals veel andere fraude, maakt online fraude misbruik van degenen die iets nodig hebben of op zoek zijn naar een deal.

 

 

Pas op voor:

 

Prijsfraude

Je krijgt een melding dat je net een leuke prijs hebt "gewonnen," zoals geld, juwelen of een vakantie. Bij deze fraude zal je gevraagd worden om iets vooraf te betalen.

Crowdfundingscams

De makers van het verzoek om crowdsourcing beloven een tegenprestatie voor je kleine investering in hun project maar steken uiteindelijk het geld in eigen zak. 

 

    Vermijden van webfraude: 

 

 • Als een prijs die je hebt gewonnen te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook het geval.  Doe onderzoek naar de wedstrijd met een zoekopdracht in je browser. Vaak zal je
  verhalen vinden van anderen die al beetgenomen zijn.

   

 • Stuur nooit geld of cadeaubonnen naar mensen die je niet persoonlijk hebt ontmoet. 

   

 • Doe onderzoek naar crowdfundacties en bekijk feedback van anderen en ga na of ze hun beloftes wel of niet hebben waargemaakt.
 
 • Zoek altijd naar het veiligheidsslot op websites die vragen naar persoonlijke gegevens.  

   


Fraude gericht op senioren

 

Er zijn een aantal online oplichtingspraktijken die specifiek gericht zijn op ouderen. 

 

 

Veelvoorkomende fraude gericht op senioren:

Fraude bij technische ondersteuning

Criminelen doen zich voor als vertegenwoordigers van de technologische ondersteuning en bieden aan om niet-bestaande computerproblemen op te lossen. Dit kunnen ze doen door zich voor te doen als een bekend cyberbeveiligingsbedrijf. De fraudeurs krijgen op afstand toegang tot de apparaten en gevoelige informatie van slachtoffers of factureren voor diensten die nooit nodig waren of nooit werden verleend.

Grootouderfraude

Criminelen doen zich voor als een familielid, meestal een kind of kleinkind, en beweren dat ze in acute financiële nood verkeren. .

Datingfraude

Criminelen doen zich voor als geïnteresseerde romantische partners op social media of datingwebsites om misbruikt te maken van het verlangen van hun oudere slachtoffers om een partner te vinden.

Fraude door zich voor te doen als overheidsambtenaar

Criminelen doen zich voor als overheidsambtenaar en dreigen slachtoffers te arresteren of te vervolgen tenzij ze akkoord gaan met het verstrekken van geld of andere vergoedingen.

 

   Wat te doen als jij of een
   familielid te maken krijgt
   met fraude

 

 • Fraudepogingen herkennen

  Beëindig alle communicatie met de dader.

   

 • Weersta de druk om snel te handelen

  Fraudeurs creëren een gevoel van urgentie om angst te zaaien en slachtoffers tot onmiddellijke actie te verleiden.

   

 • Wees voorzichtig

  Kijk uit voor ongevraagde telefoontjes, mailings en aanbiedingen aan de deur.

   

 • Geef of stuur nooit persoonlijk identificeerbare informatie

  Als je geld, sieraden, cadeaubonnen, cheques of bankgegevens naar niet-geverifieerde personen of bedrijven stuurt, loop je gevaar.

   

 • Gebruik antivirussoftware met een goede reputatie

   

 • Wees voorzichtig met wat je downloadt

  Open nooit een e-mailbijlage van iemand die je niet kent en pas op met e-mailbijlagen die naar je worden doorgestuurd.