Het internet is groot. Hoewel het de wereld ten goede heeft veranderd – en ons dagelijks leven zoveel gemakkelijker heeft gemaakt! – kan het ook een speeltuin zijn voor cybercriminelen die graag onze persoonsgegevens in handen willen krijgen.

Wanneer dit gebeurt, kan dit leiden tot identiteitsdiefstal. Hoewel het beangstigend kan zijn om mee om te gaan, zijn er dingen die u kunt doen om uzelf te beschermen en te herstellen van dit soort cybercriminaliteit.

In dit artikel vertellen we u wat identiteitsdiefstal is en hoe u de verschillende vormen kunt herkennen. We bespreken ook wat u kunt doen om er weer bovenop te komen als uw identiteit is afgenomen.  

Wat is identiteitsdiefstal?

Het online leven biedt zoveel leuke mogelijkheden, maar het kan ons ook kwetsbaar maken voor cybercriminelen. Maar dat betekent niet dat u offline moet gaan. Met een beetje kennis bent u al een heel eind op weg naar uw veiligheid. Het begint allemaal met begrijpen wat identiteitsdiefstal is.

Er is sprake van identiteitsdiefstal wanneer iemand uw persoonlijke of financiële gegevens steelt om fraude of bedrog te plegen, meestal voor geldelijk gewin. Afhankelijk van hun doelen kunnen ze verschillende soorten informatie stelen. Helaas is dit iets waar de meeste mensen – direct of indirect – ooit in hun leven mee te maken krijgen.

Wat identiteitsdiefstal echt lastig maakt, is dat de gevolgen verder kunnen gaan dan alleen het aantasten van uw kredietscore. U kunt problemen krijgen bij het vinden van een baan, het tarief van uw autoverzekering zien stijgen, een verrassende belastingaanslag krijgen of er zelfs achter komen dat u een strafblad hebt! En dan hebben we het er nog niet eens over dat het veel tijd en geld kan kosten om het te repareren.

Net zoals het belangrijk is om te begrijpen wat identiteitsdiefstal is, is het ook belangrijk om de verschillende soorten identiteitsdiefstal te kennen, zodat u goed kunt opletten.  

Soorten identiteitsdiefstal

U werkt, speelt en winkelt elke dag op het internet, maar laat de angst voor identiteitsdiefstal u er niet van weerhouden om online te doen wat u leuk vindt. Er is maar een beetje informatie nodig om online criminelen te slim af te zijn – inclusief kennis over de verschillende soorten identiteitsdiefstal. Deze omvatten: 

 • Financiële identiteitsdiefstal: een dief gebruikt uw identiteit voor eigen financieel gewin. De cybercrimineel kan uw bankrekening hacken om geld te stelen of uw creditcard gebruiken om online te winkelen. Als u een goede kredietgeschiedenis hebt, kunnen ze uw identiteit zelfs gebruiken om een huis te kopen of een appartement te huren.  
 • Medische identiteitsdiefstal: een dief gebruikt uw identiteit om medische diensten te krijgen. Met de gegevens van uw ziektekostenverzekering kunnen zij medicijnen op recept krijgen, medische apparatuur kopen of zelfs medische zorg en ingrepen betalen. Wat uw verzekering niet vergoedt, wordt dan bij u in rekening gebracht.  
 • Criminele identiteitsdiefstal: dit gebeurt wanneer een dief wordt opgepakt voor een misdrijf en aan de arresterende agent uw gegevens opgeeft. De crimineel kan uw echte ID gestolen hebben of een valse gemaakt hebben, en u zult niet weten wat er gebeurd is totdat het misdrijf opduikt bij een antecedentenonderzoek naar u (of, erger nog, als u een dagvaarding in de bus krijgt).  
 • Synthetische identiteitsdiefstal: een dief gebruikt uw identiteit om een neppersoon te creëren. De nieuwe persona heeft uw geboortedatum, burgerservicenummer en adres, maar een andere naam. Ze kunnen deze persona vervolgens gebruiken om dingen te doen zoals leningen aanvragen en creditcards krijgen.  
 • Identiteitsdiefstal van kinderen: een dief gebruikt de identiteit van een kind om fraude te plegen. Kinderen hebben meestal geen bankrekeningen of schulden. De dief kan de identiteit van het kind gebruiken om dingen te doen zoals huizen kopen of sociale uitkeringen krijgen.  

Hoe vindt identiteitsdiefstal plaats?

Hoe komt een identiteitsdief aan uw gegevens? Telkens wanneer u een aankoop doet, zich inschrijft op een website, belastingaangifte doet of iets anders online doet, deelt u uw persoonsgegevens. En sommige cybercriminelen zijn behoorlijk goed in het verkrijgen van die gegevens voor zichzelf.

Hier zijn een paar van de meest voorkomende manieren waarop dieven toegang tot uw gegevens kunnen krijgen 

 • Phishingzwendel: een dief kan u een bericht sturen via e-mail of sociale media en zich voordoen als iemand die hij niet is. Ze kunnen beweren dat ze bellen namens de belastingdienst, een loterij of zelfs een familielid. Daarna vraagt de crimineel om geld of uw persoonsgegevens.  
 • Datalekken: wanneer u webformulieren invult, nieuwe accounts opent of online aankopen doet, worden uw persoonsgegevens waarschijnlijk opgeslagen in een bedrijfsdatabase. De meeste bedrijven doen hun best om uw gegevens veilig te houden, maar hackers doen erg hun best om er toegang toe te krijgen. Als de hackers bij uw gegevens kunnen komen, kunnen ze die met winst verkopen.  
 • Internet der dingen: het zijn niet alleen meer computers die toegang hebben tot internet. Hackers kunnen ook proberen om persoonsgegevens van uw smartphone, tablet of een ander apparaat met internetverbinding te stelen. 
 • Sociale media: mensen delen allerlei persoonlijke informatie op sociale media. Naast gegevens zoals uw geboortedatum, adres en telefoonnummer, kunnen criminelen ook meer te weten komen over uw gezinsleden, huisdieren en interesses. Ze kunnen deze gegevens gebruiken als mogelijke wachtwoordinformatie wanneer ze proberen in te breken in uw online accounts.
 • Fysieke diefstal: sommige dieven zijn ouderwets. Een crimineel kan uw creditcard, identiteitsbewijs, smartphone of computer stelen en gebruiken om uw identiteit te stelen. Als u documenten zoals loonstrookjes of cheques weggooit zonder ze eerst te versnipperen, kunnen criminelen ze gebruiken om uw persoonsgegevens, zoals uw bankrekeningnummers, te bemachtigen. 

Welke persoonsgegevens worden doorgaans buitgemaakt bij identiteitsdiefstal?

Het soort gegevens dat hackers buitmaken tijdens een inbraak kan sterk variëren. Het hangt er maar net vanaf welke gegevens een bedrijf opslaat, tot welke gegevens de cybercrimineel toegang heeft en zelfs wat het doel van de aanval is. Een hacker kan een politiek statement maken of gewoon “pronken” met zijn vaardigheden.

Tijdens een inbraak richten hackers zich op gegevens die doorverkocht kunnen worden op het dark web of gebruikt kunnen worden voor identiteitsfraude, zoals bankpas- of creditcardrekeningen. Ze kunnen ook gegevens verzamelen zoals de volledige namen, e-mailadressen, wachtwoorden, burgerservicenummers en rijbewijsnummers. 

Herstellen van identiteitsdiefstal

Omgaan met identiteitsdiefstal kan stressvol en een beetje eng zijn, maar we beloven dat het niet het einde van de wereld is. Het belangrijkste is dat u er snel bij bent en alert blijft op tekenen van identiteitsdiefstal, zoals:   

 • Een plotselinge daling in uw kredietscore  
 • Aan uw huis geadresseerde post met de naam van iemand anders erop 
 • Oproepen van incassobureaus over schulden die niet van u zijn 
 • Onverklaarbare rekeningen die bij u thuis opduiken   

Het goede nieuws is dat als u ooit het slachtoffer van identiteitsdiefstal wordt, er verschillende dingen zijn die u kunt doen om de schade te beperken en ongedaan te maken. We zullen deze stappen in de volgende paragrafen bekijken. 

Neem contact op met het bedrijf waar uw gegevens zijn gestolen

Breng uw creditcardmaatschappij, financiële instelling of het bedrijf waar de dief uw gegevens gebruikt, onmiddellijk op de hoogte. Als de crimineel bijvoorbeeld uw creditcardnummer gebruikt om online kleding te kopen, neem dan onmiddellijk contact op met de winkel. Ze kunnen dan voorkomen dat er nog meer aankopen worden gedaan.  

Doe aangifte bij de politie

Banken houden ook niet van oplichting. Sommige banken eisen dat u een politierapport over uw identiteitsdiefstal overlegt voordat ze frauduleuze kosten of opnames terugbetalen. Bel zo snel mogelijk uw plaatselijke wetshandhavingsinstantie om de identiteitsdiefstal aan te geven.

Neem echter de tijd om alle informatie door te nemen voordat u met een agent spreekt, zodat u niets vergeet. Wees zo gedetailleerd mogelijk. Laat de politie weten hoe uw gevoelige gegevens zijn gebruikt en op welke data en tijdstippen dat gebeurde. U kunt een kopie van uw bankafschrift meenemen als bewijs. 

Breng het Bureau Krediet Registratie op de hoogte

Een van de grootste pijnpunten van identiteitsdiefstal is dat het uw kredietscore kan beïnvloeden, wat invloed kan hebben op uw vermogen om dingen te doen zoals een zakelijke lening afsluiten of een huis kopen. Dien een fraudemelding in bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) en laat hen weten welke activiteiten op uw kredietrapport vals zijn.  

Overweeg te investeren in een uitgebreid beveiligingsplan

Het beste moment om identiteitsdiefstal aan te pakken is voordat het gebeurt. Als u zich aanmeldt voor alles-in-één bescherming, zoals McAfee Total Protection, krijgt u een verzekering van $ 1 miljoen ter bescherming tegen identiteitsdiefstal.

We bieden ook identiteitstoezicht om bedreigingen van uw gegevens op te sporen voordat ze uit de hand lopen. U krijgt tevens toegang tot ons Secure VPN en onze hoogwaardige antivirus- en veilig surfen-software om u te beschermen tegen bedreigingen zoals malware 

Vol vertrouwen surfen met bekroonde identiteitsbescherming

U verdient het om uw leven online te leiden en van het internet te genieten zoals het bedoeld is. Dat is waarmee McAfee kan helpen door de digitale wereld een veilige plek te maken voor u en uw gezin!

We beschermen uw online identiteit met onze service voor identiteitsbescherming. Wanneer u zich aanmeldt, houden we tot 60 unieke soorten persoonsgegevens in de gaten, waaronder uw financiële gegevens. Wij brengen u ook tot 10 maanden eerder dan vergelijkbare diensten op de hoogte als het erop lijkt dat uw identiteit gehackt is. En bovenop de dekking van $ 1 miljoen voor identiteitsdiefstal krijgt u praktische ondersteuning om uw identiteit terug te krijgen.

Ontdek hoe McAfee u kan helpen uw persoonsgegevens online te beveiligen en u gemoedsrust te geven. Wat is identiteitsdiefstal en hoe komt u er weer bovenop?