Een VPN biedt veilige en beveiligde online verbindingen, maar VPN’s bieden meer dan verbetering van de ingebouwde beveiligingslagen van een apparaat. Veel mensen lijken zich daar niet van bewust te zijn. Als u nog steeds niet overtuigd bent of u wel of niet een VPN nodig hebt, volgt hier een lijst met tien voordelen die u op andere gedachten kunnen brengen.

1. Toegang tot geografisch geblokkeerde sites en diensten

Zonder een VPN zijn uw IP-adres (Internet Protocol) en geografische locatie zichtbaar. Waar u ook naartoe gaat en wat u ook online doet, uw IP-adres onthult de locatie van uw apparaat, waardoor u geen toegang krijgt tot exclusieve inhoud uit andere regio’s.

Niet alle webservices zijn op alle locaties toegankelijk. Sommige streamingdiensten zijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar in specifieke gemeenschappen. Andere sites en diensten beperken wat gebruikers in verschillende regio’s kunnen openen of bekijken.

Op basis van uw locatie kunnen zakelijke websites ook uw gebruik van hun diensten beperken of de hoeveelheid informatie die u kunt krijgen over wat ze doen. Met een VPN kunt u een regionale server binnengaan en gaan en staan waar u wilt, terwijl uw IP-adres en locatiegegevens privé blijven. Uw online activiteiten zullen zo goed als onzichtbaar zijn.

Graaf dieper: Moet ik mijn IP-adres verbergen?

2. Grotere schaalbaarheid van het netwerk

Het uitbreiden van een privénetwerk kan duur zijn. Met een VPN kunnen bedrijven zowel werknemers als externe medewerkers veilige en gelijktijdige netwerktoegang geven via een eenvoudige aanmelding. Een VPN-netwerk is op afstand en veilig toegankelijk voor iedereen die over de juiste inloggegevens beschikt.

Het ondersteunt werknemers die thuiswerken of zakenreizen maken. Het netwerk is toegankelijk waar u ook bent, en zolang u het VPN gebruikt, zijn uw gegevens veilig. VPN’s bieden een privé online netwerk waar u meerdere softwaretoepassingen in een veilige cloudomgeving kunt uitvoeren. U kunt dit netwerk zoveel uitbreiden als u wilt.

Graaf dieper: Hoe u verbonden en beschermd blijft in een externe werkomgeving

3. Personeelskosten verlagen

Een van de voordelen van een VPN is dat het de kosten kan verlagen. Een VPN met cloud computing-architectuur kan u veel geld besparen op ondersteunende diensten. Bedrijven met een onsite opstelling moeten meestal IT-personeel inzetten om de prestaties en het onderhoud van de in-house server te beheren.

De server onderhouden en beveiligen tegen hackers kan een fulltime inspanning zijn voor veel IT-personeel. Als er iets fout gaat, kan het kostbaar zijn om de fout te herstellen, en het kan uw bedrijf schaden.

Een VPN kan dat voor u regelen. Beveiligingsmaatregelen, prestatietests en dagelijkse onderhoudsactiviteiten worden allemaal verzorgd door de serviceprovider. Met een overvloed aan abonnementen kunnen VPN-serviceproviders het zich gemakkelijk veroorloven om de IT-kosten van uw bedrijf te dekken. Maandelijkse abonnementen kosten aanzienlijk minder dan wat u zou uitgeven aan een intern team.

4. Bescherm uw persoonsgegevens

Gevoelige informatie die u online invoert, kan door andere personen worden onderschept en voor snode doeleinden worden gebruikt. Een goed beveiligd VPN kan dat voorkomen met 256-bits versleuteling. Mochten uw gegevens op de een of andere manier onderschept worden, dan zijn er alleen reeksen onzin zichtbaar.

Het versleutelde netwerk kan op afstand worden gebruikt om mogelijke hackpogingen te verijdelen. Zelfs uw internetprovider kan niet zien wat u doet. In plaats daarvan worden hackers getrakteerd op versleutelde statistieken van de VPN-server.

5. Bescherm uw netwerk tegen traceren

Zonder dat u het weet, kunnen bepaalde toepassingen en websites in stilte uw online bewegingen volgen. Wat ze doen terwijl ze u volgen, is gegevens over u verzamelen. Uiteindelijk gebruiken ze die informatie om u met vervelende pop-ups te benaderen en uw online ervaring te verstoren.

Graaf dieper: Hoe u de pop-ups kunt stoppen

Het maakt niet uit wie probeert uw systeem te hacken of u te kwellen met voortdurende reclame. Met een VPN is de informatie die u verstuurt en ontvangt anoniem en veilig.

6. Vermijd gegevensbeperking

Sommige voordelen van een VPN hebben te maken met gegevensbeperking. Dit gebeurt wanneer uw internetprovider uw internetsnelheid opzettelijk verlaagt. Dit kan gebeuren als u uw datalimiet nadert of als het internetverkeer bijzonder druk is.

Met een VPN vermijdt u automatisch datalimieten. Uw ISP weet niet waar u bent of wat u doet. U kunt naar hartenlust online surfen zonder internetvertraging. Een goed geconfigureerd VPN verhoogt ook de algehele netwerkefficiëntie met behoud van een hoog prestatieniveau. Het kan kosten besparen voor werknemers met een datalimiet op hun smartphone en hen onbeperkte toegang bieden tot regionale inhoud.

7. Bandbreedtebeperking voorkomen

Om redenen die alleen bekend zijn bij ISP’s, kunnen ze uw online ervaring van tijd tot tijd zonder duidelijke reden vertragen. Websites kunnen onbeschikbaar zijn. Dit soort geknoei met het systeem kan worden uitgevoerd door iedereen die de macht heeft om controle over de prestaties van uw netwerk uit te oefenen.

Bandbreedtebeperking kan worden geactiveerd als u bepaalde websites bezoekt of bepaalde internetactiviteiten uitvoert. ISP’s gebruiken soms bandbreedtebeperking om netwerkcongestie op te lossen. Het kan ook worden geactiveerd als u te grote hoeveelheden gegevens verbruikt. Sommige providers bieden zogenaamd onbeperkte data-abonnementen die terugschakelen naar 480p wanneer u 50 GB aan data hebt gebruikt in één factureringscyclus.

De meeste mensen worden niet afgeknepen vanwege twijfelachtige online activiteiten. Met versleutelde transmissies van en naar uw netwerk is dit echter geen probleem. Aangezien een VPN uw online reizen kan verhullen, kan uw internetprovider niet weten of u te veel HD-films streamt of toegang hebt tot geografisch beperkte content. Met de allernieuwste versleuteling kan niemand ontdekken welke websites u bezoekt.

Met een VPN kunt u zo vaak en zo lang als u wilt vrij en veilig het web verkennen. Er zijn geen limieten voor de hoeveelheid gegevens die u kunt gebruiken. Omdat u internetfilters kunt omzeilen, hebt u toegang tot de websites die u nodig hebt en hebt u geen last meer van bandbreedtebeperking.

8. Kortingen op vluchten en huurauto’s

Met een VPN kunt u uw IP-adres en netwerklocatie wijzigen. Dit kan u veel geld besparen op reizen en huur. Veel reserveringscentrales bieden verschillende aanbiedingen voor vluchten en accommodaties, afhankelijk van waar u zich bevindt. U kunt zoeken naar staten of landen waar vluchten en huurauto’s goedkoper zijn. Als u een goede deal vindt, krijgt u door verbinding te maken via een VPN toegang tot locatiespecifieke besparingen.

Graaf dieper: Koopje of nepboeking? Leer hoe u veilig zomerreizen kunt plannen

9. Geld besparen

VPN’s zijn verrassend budgetvriendelijk gezien de privileges die ze bieden. U krijgt privacy, bescherming en beveiliging in één abonnement. Afhankelijk van het type abonnement dat u kiest, betaalt u misschien maar $ 3,50 per maand.

10. Behoud online anonimiteit

Een gebrek aan online anonimiteit kan uw blootstelling aan scams, hackers, identiteitsdieven en pestkoppen vergroten. Gelukkig kunt u met een VPN toepassingen uitvoeren en websites bezoeken zonder dat u aan nieuwsgierige blikken wordt blootgesteld.

In tegenstelling tot webproxy’s en incognitomodi bieden VPN’s een beschermingsniveau waarmee u een gevoel van anonimiteit kunt behouden, wat u ook doet.

Zijn er ook nadelen verbonden aan VPN’s?

Voor privacy en veiligheid biedt een VPN uitstekende online bescherming. Het verkeerde abonnement kan uw kwetsbaarheid echter vergroten door uw privacy en internetprestaties te verminderen.

Fluctuerende internetsnelheid

Het proces van het versleutelen van gegevens kan tijd in beslag nemen. Hoeveel tijd dit in beslag neemt, hangt af van de specificaties van uw systeem en uw VPN-serviceprovider. Bepaalde VPN’s hebben dit probleem meer dan andere.

VPN-blokkering

Sommige landen blokkeren VPN-gebruikers de toegang tot inhoud of het bezoeken van websites. Dat kan ook nieuws en entertainment omvatten. VPN-blokkering helpt overheden om hun burgers te beschermen tegen mogelijk schadelijke online inhoud.

In andere landen zijn VPN’s streng gereguleerd of helemaal verboden. Zorg ervoor dat u weet welke VPN-beperkingen in uw gebied gelden om problemen te voorkomen.

Complexe configuratie

U kunt zelf een beginnersvriendelijke VPN-installatie installeren. U hebt echter wel een grondige kennis van netwerktechnologie nodig. Een goede VPN-service heeft ook een ondersteuningsteam om u te helpen uw netwerk goed te configureren. Zonder de juiste configuratie is uw systeem kwetsbaar voor malware en hackers.

Wie heeft het beste VPN?

Veel betrouwbare serviceproviders bieden voordelige maandelijkse abonnementen aan. Sommige providers bieden een beperkte tijd gratis service aan.

Er is ook gratis VPN beschikbaar. Sommige zijn echter niet echt gratis. Bij sommige gratis abonnementen is sprake van buitensporig lage internetsnelheden en servicebeperkingen. Een klein maandelijks bedrag en een betrouwbare serviceprovider kunnen u dit en nog veel meer besparen:

  • Bugs in het systeem die beveiligingsproblemen veroorzaken en u kwetsbaar maken voor malware en virussen
  • Ingesloten trackers van derden die in 75% van de gratis VPN-diensten worden aangetroffen
  • Opdringerige advertenties die het juiste gebruik van sommige services beperken
  • Mogelijke bandbreedte- en DNS-kaping door serviceproviders en hackers
  • Gebruik van uw netwerk in een botnetaanval of om illegale activiteiten uit te voeren

Als u echter van plan bent om VPN’s slechts af en toe te gebruiken, kunt u kiezen voor een gratis VPN van een betrouwbare provider. Sommige gratis VPN’s kunnen basisfuncties bieden met redelijke servicebeperkingen. McAfee Secure VPN biedt bijvoorbeeld elke maand 500 MB gratis gegevens.

Controleer zoveel mogelijk de functionaliteiten en verborgen kwetsbaarheden van uw gratis VPN-service om de bovengenoemde risico’s en beperkingen van de service te voorkomen. Let op alarmerende gevaren, zoals het kapen van bandbreedte of een botnetaanval, door uw internetsnelheid te controleren en uw software- en hardwaresystemen regelmatig te scannen met antivirussoftware.

Is een VPN de moeite waard? De voor- en nadelen in een notendop

Met een VPN kunt u de beste dingen op het internet ontsluiten en ontdekken in een veilig en privé ecosysteem. Er kunnen echter momenten zijn dat u te maken krijgt met fluctuerende internetsnelheden en onvoorspelbare geografische blokkering wanneer u er een gebruikt. Verder zou een VPN geen op zichzelf staande beveiligingslaag moeten zijn. Virtuele privénetwerken houden uw online activiteiten privé; ze beschermen u niet tegen kwaadaardige software op websites. Een VPN moet altijd gebruikt worden in combinatie met betrouwbare antivirus- en antimalwarebescherming, zoals McAfee+.

Gezien de voor- en nadelen van een VPN is het belangrijk om uw behoeften en opties af te wegen en onderzoek te doen om erachter te komen of een VPN de moeite waard is. Het antwoord hangt af van uw dagelijkse internetactiviteiten en van de VPN-functies. In de meeste gevallen kan investeren in een VPN uiteindelijk uw online privacy en bescherming verbeteren.