Wat is pig butchering-fraude en hoe werkt het?

“Jessica” heeft hem een miljoen dollar gekost.

In een verhaal op Forbes beschreef een man hoe hij “Jessica” online ontmoette.i Ze raakten al snel bevriend. “Jessica” bleek goed te kunnen luisteren, vooral toen hij vertelde over de moeilijke tijden die hij doormaakte. Via chats op WhatsApp vertelde hij over zijn problemen om zijn familie te onderhouden en over zijn zieke vader.

Je voelt hem al aankomen. Inderdaad, “Jessica” was een oplichter. Maar deze vorm van fraude is een oude vorm van oplichting met een extra dimensie. De man werd het slachtoffer van pig butchering-fraude: een scam waarbij lange reeksen berichten, cryptovaluta en valse investeringsmogelijkheden met elkaar worden verweven.

Veel slachtoffers raken daarbij alles kwijt.

Het slachtoffer van “Jessica” legde uit hoe de oplichting in zijn werk ging en hoe hij erin verzeild was geraakt. Het begon met een onschuldig berichtje in oktober dat uiteindelijk uitmondde in een WhatsApp-transcriptie van 271.000 woorden. In de gesprekken vertelde hij veel over de problemen met zijn familie en zijn financiële zorgen.

Toen bood “Jessica” hoop. Ze wist van investeringen die snel geld zouden opleveren.

“Jessica” doorliep met hem verschillende transacties in een app die hij moest downloaden. Eerst waren het kleine investeringen, maar die werden steeds groter. Volgens “Jessica” was het nodig om meer en meer te investeren, ondanks zijn bedenkingen. Telkens als hij haar expliciete aanwijzingen opvolgde, nam zijn saldo toe.

Maar toen ging het mis. Twee keer. In november logde hij in bij de app en hij zag een negatief saldo van bijna een half miljoen dollar. “Jessica” verzekerde hem dat hij het terug kon krijgen, en zelfs nog meer. “Jessica” moedigde hem aan om te lenen. En dat deed hij. Van zijn bank en van een oude vriend.

Al snel had hij weer bijna 2 miljoen dollar. Tenminste dat dacht hij. In december logde hij opnieuw in bij de app en hij bleek een negatief saldo van 1 miljoen dollar te hebben. Zijn spaargeld en het geleende geld waren verdwenen, rechtstreeks in de handen van oplichters. Ze hadden de hele tijd de app gemanipuleerd met een plug-in om financiële resultaten te vervalsen. Zijn enorme winsten waren in werkelijkheid gigantische verliezen.

Deze man is lang niet het enige slachtoffer van pig butchering. Vorig jaar vertelden we het verhaal van “Leslie”, een gepensioneerde vrouw die het slachtoffer werd van een andere vorm van dezelfde zwendel. Een zogenaamde vriend die ze online ontmoette, overtuigde haar om haar pensioengeld te beleggen voor nog meer rendement. Al snel was de eenzame vrouw, die verder goed bij haar verstand was, 100.000 dollar armer.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de duizenden mensen die elk jaar het slachtoffer worden van pig butchering-fraude. Het probleem speelt wereldwijd en kost miljarden dollars per jaar. Pig butchering is een nieuw soort zwendel, waarbij enkele oude trucs worden gebruikt om mensen geld afhandig te maken.

Pig butchering-fraude is dus te voorkomen. Bewustwording speelt hierbij een grote rol. Daarnaast zijn er verschillende andere stappen die mensen kunnen nemen om te voorkomen dat het hen overkomt.

Wat is pig butchering-fraude?

Het is een vorm van oplichting met een naam die tot de verbeelding spreekt. Pig butchering betekent letterlijk “varkens slachten”. Net zoals een varkershouder zijn beesten fokt om er op termijn geld aan te verdienen, koesteren oplichters langdurige relaties met hun slachtoffers om winst te maken. De oplichters beginnen hun slachtoffers kleine geldbedragen afhandig te maken. Die bedragen worden na verloop van tijd steeds hoger. Zo wordt het slachtoffer “vetgemest” en uiteindelijk “geslacht” voor een enorm eindbedrag. De term lijkt zijn oorsprong te hebben in de Chinese uitdrukking zhu zai, wat “een varken slachten” betekent.

Wat pig butchering-fraude onderscheidt van datingfraude, oplichting van ouderen en andere soorten scams, is het gebruik van cryptovaluta. Oplichters verleiden hun slachtoffers om te investeren in schijnbaar winstgevende ondernemingen, waarbij ze het doen voorkomen alsof ze die investeringen zelf ook doen, met groot succes. Slachtoffers doen dan diezelfde investeringen, maar de “markt” is gemanipuleerd. Met nepwebsites en -apps wijzen de oplichters op grote winsten, maar wat de slachtoffers op het scherm zien, is nep. Het geld gaat rechtstreeks naar de oplichters.

De zwendel volgt een bepaald script, dat “Jessica” exact opvolgde. De stappen zijn duidelijk.

Het begint heel onschuldig. Het slachtoffer krijgt opeens een sms’je op de telefoon, een opmerking in een berichtenapp of een DM op social media. Het bericht is afkomstig van iemand die ze niet kennen en die bijvoorbeeld een eenvoudige vraag stelt, zoals …

“Is dit John? We hebben elkaar vorige week op de golfbaan gesproken en ik heb die extra club die ik je zou geven.”

“Hoi Sally. Ik ben het. Ik moet onze lunchafspraak voor vandaag helaas afzeggen. Kunnen we een nieuwe afspraak maken?”

Of soms gewoon …

“Hoi.”

Deze sms’jes en berichten die zogenaamd bij een verkeerd nummer terechtkomen, zijn allesbehalve vergissingen. In sommige gevallen worden slachtoffers willekeurig gekozen. Sms’jes en berichten worden massaal naar een brede doelgroep gestuurd in de hoop dat een paar potentiële slachtoffers reageren.

Maar over het algemeen worden slachtoffers zorgvuldig geselecteerd. En er wordt vooraf onderzoek naar ze gedaan. De oplichters gebruiken een dossier met informatie over het slachtoffer, vol met dingen die ze te weten zijn gekomen uit de online informatie en socialmediaprofielen van het slachtoffer. Wie stelt die dossiers samen? Vaak gaat het om grootschalige georganiseerde misdaad. De oplichter achter de berichten is slechts een radertje in een veel grotere oplichtingsmachine, waarover we straks meer zullen vertellen.

Met die informatie in de hand hebben de oplichters een ingang.

Na een introductie begint de oplichter een gesprek. Die gesprekken worden na verloop van tijd persoonlijker. Door dat persoonlijke aspect raken mensen betrokken. Oplichters doen zich voor als iemand anders, zoals “Jessica”, en voegen dan terloops dingen toe aan het gesprek, bijvoorbeeld dezelfde interesses of familieachtergrond. Dat gebeurt heel subtiel en is bedoeld om het slachtoffer geïnteresseerd en aan de praat te houden.

De oplichters hebben een lange adem en proberen rustig vertrouwen op te bouwen bij hun slachtoffers. De gesprekken worden steeds persoonlijker. De slachtoffers worden overgehaald om steeds meer over hun leven te vertellen. Dingen waar ze zich zorgen over maken. Waar ze van dromen. En als het verhaal een romantische wending neemt, hoe ze samen een leven zullen opbouwen.

Dan komt geld om de hoek kijken.

Als de oplichters eenmaal een goed inzicht hebben in hun slachtoffers en hun leven, laten ze wat hints vallen over investeringsmogelijkheden met grote opbrengsten. De oplichter neemt het geld zelden zelf aan. Eigenlijk staan ze er vrijwel altijd op dat het slachtoffer het geld zelf afhandelt. Dan laten ze hun slachtoffers nep-apps gebruiken die bij een legitiem handelsplatform lijken te horen. Maar dat is niet zo. Deze apps zijn rechtstreeks gekoppeld aan de fraudeoperatie waarvoor de oplichter werkt. En het geld verdwijnt rechtstreeks in diens zakken.

De slachtoffers zien ondertussen iets heel anders. Oplichters geven hen stap-voor-stap instructies over wat en waar ze moeten investeren, en hoe ze de transacties met cryptovaluta moeten uitvoeren. Het begint met relatief kleine bedragen. Eerst 5000 of 10.000 dollar. Wanneer de slachtoffers hun nieuwe “beleggings-app” checken, zien ze een grote winst. Dit proces herhaalt zich en de bedragen worden steeds hoger.

Uiteindelijk komt de waarheid aan het licht. De harde realiteit slaat toe wanneer slachtoffers hun cryptovaluta uit hun app proberen over te boeken. Dat lukt niet. Er is namelijk niets. De oplichters hebben de informatie in die nep-app gemanipuleerd. Alle investeringen, de hele transactiegeschiedenis en alle verdiensten: allemaal nep.

En omdat de oplichters hun vuile werk in cryptovaluta deden, is dat geld weg. Het is praktisch onvindbaar en vrijwel onmogelijk om terug te krijgen.

Het is duidelijk dat “Jessica” de stappen van deze oplichterij nauwgezet heeft gevolgd. Maar “Jessica” werkte waarschijnlijk niet alleen.

Pig butchering-fraude en georganiseerde criminaliteit.

Achter de overgrote meerderheid van pig butchering-fraude zit georganiseerde criminaliteit.

De Amerikaanse FBI wijst op verschillende grootschalige pig butchering-operaties, die zich voornamelijk in Zuidoost-Azië afspelen.ii Andere bevindingen wijzen op operaties vanuit Nigeria, waar duizenden “Yahoo Boys” op grote schaal romantische berichten versturen vanuit een pig butchering-netwerk.iii

In een ander geval werd in een speciaal rapport van Reuters 9 miljoen dollar getraceerd naar een rekening op naam van een vertegenwoordiger met goede connecties van een Chinese handelsgroep in Thailand, wat duidt op nog bredere samenzwering en fraude.

Dit zijn grootschalige zwendelpraktijken, ondersteund door grootschalige operaties. En zo worden ze ook geleid.

Er zijn ontwikkel- en ontwerpteams die legitiem uitziende financiële apps maken. Daarnaast hebben ze nog meer elementen van een groot, legitiem bedrijf, zoals bijvoorbeeld support, klantenservice en boekhouding om de transacties te beheren. De eerstelijnsmedewerkers zijn de mensen die de sms’jes en berichten versturen.

Veel van deze eerstelijnsoplichters doen dit echter niet vrijwillig.

Pig butchering-fraude heeft namelijk nog een andere kant, die minstens even duister is. Daarbij gaat het om de mensen die het echte vuile werk doen.

Volgens de FBI zijn deze eerstelijnsoplichters vaak slachtoffer van mensenhandel: criminelen gebruiken frauduleuze arbeidsconstructies om slachtoffers, voornamelijk in Azië, te lokken met valse vacatures op social media en online vacaturesites. Daarbij kan het gaan om uiteenlopende vacatures, zoals technische ondersteuning, klantenservice in een callcenter en medewerkers in een schoonheidssalon.

Werkzoekenden worden gelokt met een normaal salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden, reiskostenvergoeding en kost en inwoning. Tijdens de procedure blijkt de locatie van het werk opeens anders te zijn dan de oorspronkelijke locatie waarmee werd geadverteerd. Bij aankomst van de werkzoekenden in het buitenland gebruiken de criminelen verschillende middelen om hen te dwingen mee te werken aan de investeringsfraude met cryptovaluta. Ze nemen bijvoorbeelde paspoorten en reisdocumenten in beslag, bedreigen de mensen en gebruiken geweld.iv

Wat pig butchering-fraude extra wreed maakt, is dus het feit dat slachtoffers van criminaliteit anderen tot slachtoffer maken.

De mensen achter deze georganiseerde misdaad worden ondertussen rijk. In een wetenschappelijk onderzoek werd tussen 2020 en 2024 alleen al 75,3 miljard dollar getraceerd naar één vermoedelijk pig butchering-netwerk.v

In de VS wijst de FBI op 2,57 miljard dollar aan meldingen van fraude met cryptocurrency en pig butchering in 2022.vi Zoals altijd met dergelijke cijfers, blijven veel verliezen ongemeld. Dat cijfer stijgt nog veel verder. Maar wordt nog hoger als rekening wordt gehouden met slachtoffers wereldwijd.

Pig butchering-aanvallen voorkomen.

Effectieve pig butchering vereist dat dossier waar we het eerder over hadden. Een profiel van het slachtoffer dat persoonlijke gegevens van onlinebronnen bevat. Eén actie die uw risico om een doelwit te worden kan verlagen, is het beperken van uw onlineaanwezigheid.

Stappen omvatten ...

Maak uw social media meer privé. Onze nieuwe Social Privacy Manager personaliseert uw privacy op basis van uw voorkeuren. Deze doet het zware werk door met slechts een paar klikken meer dan 100 privacyinstellingen voor uw socialmedia-accounts aan te passen. Dit zorgt ervoor dat uw persoonlijke gegevens alleen zichtbaar zijn voor de mensen met wie u ze wilt delen. Het houdt ze ook uit zoekmachines waar het publiek ze kan zien. Inclusief oplichters.

Let op wat u op openbare forums plaatst. Net als bij social media verzamelen oplichters informatie van online forums over sport, hobby’s, interesses en dergelijke. Gebruik indien mogelijk een schermnaam op deze sites zodat uw profiel niet meteen naar u leidt. Houd ook uw persoonlijke gegevens voor uzelf. Wanneer deze op een openbaar forum worden geplaatst, worden ze openbare gegevens. Iedereen, ook oplichters, kunnen ze opzoeken.

Verwijder uw gegevens bij datahandelaren die ze verkopen. Opschonen van persoonsgegevens helpt u bij het verwijderen van uw persoonsgegevens van veel van de meest riskante datahandelaarsites. Door regelmatig hiervan gebruik te maken, kunt u uw naam en andere gegevens van deze sites houden, zelfs als datahandelaren nieuwe gegevens verzamelen en plaatsen. Afhankelijk van uw abonnement kan het verzoeken sturen om uw gegevens automatisch te verwijderen.

Verwijder uw oude accounts. Nog een bron van persoonsgegevens zijn datalekken. Oplichters maken ook gebruik van deze gegevens om een beter beeld van hun potentiële slachtoffers te krijgen. Daarnaast hebben veel internetgebruikers soms wel meer dan 350 online accounts, waarvan ze misschien niet eens weten dat die nog actief zijn. Online accountopschoning kan u helpen om ze te verwijderen. Er worden maandelijks scans uitgevoerd om uw online accounts te vinden en het risiconiveau ervan aan te geven. U kunt op basis daarvan beslissen welke u wilt verwijderen, zodat uw persoonsgegevens worden beschermd tegen datalekken en daarmee ook uw algehele privacy.

Een pig butchering-aanval stoppen.

Of u nu denkt dat u een doelwit bent of iemand kent die dat zou kunnen zijn, u kunt onmiddellijk stappen ondernemen om een pig butchering-aanval te stoppen. Het begint met kennis. Alleen al door dit blogartikel te lezen, weet u wat deze aanvallen inhouden en hoe ze werken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe duur ze kunnen zijn.

Als u denkt dat er iets vreemds aan de hand is, neem dan de volgende stappen:

Negeer het.

Zo eenvoudig is het. Het feit dat veel van deze oplichtingspraktijken beginnen via WhatsApp en sms-berichten, betekent dat de oplichter uw telefoonnummer online heeft gekregen of uw nummer willekeurig heeft gekozen. In beide gevallen rekenen ze op een reactie van uw kant. En niet één, maar meer. In veel gevallen wordt het eerste contact door één persoon gelegd en worden geschikte kandidaten doorgegeven aan meer ervaren oplichters. Kortom: ga geen interactie aan met mensen die u niet kent. U hoeft niet te antwoorden met “Sorry, verkeerd nummer” of iets dergelijks. Negeer deze berichten en ga verder.

Als een vreemde die u net online hebt ontmoet over geld begint, ga er dan van uit dat het oplichterij betreft.

Praten over geld wijst zonder meer op oplichterij. Op het moment dat een persoon die u nog nooit hebt ontmoet u om geld vraagt, moet u het gesprek beëindigen. Of iemand nu om geld, een bankoverschrijving, cryptocurrency, een postwissel of een cadeaubon vraagt, zeg nee. En volg bij pig butchering-oplichterij nooit hun aanwijzingen op voor het doen van een specifieke investering met specifieke tools. Als u dat wel doet, vloeit er alleen maar geld in de kas van de oplichter.

Beëindig het gesprek.

Misschien zegt u nee en doet de oplichter stap achteruit – om het onderwerp later toch weer ter sprake te brengen. Dit is een teken om het gesprek echt te beëindigen. Dit herhaaldelijk aandringen is een duidelijk teken van oplichterij. Besef dat dit wellicht veel gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Oplichters wurmen zich binnen in het leven van hun slachtoffers. Er kan sprake zijn van een ontluikende vriendschap of romance. Althans, dat is wat de oplichters willen dat u denkt. Ze spelen in op emoties. Hoe moeilijk het ook is, beëindig de relatie.

Praat met vertrouwde vrienden of familieleden. En kijk ook uit voor hen.

Soms zijn er extra ogen nodig om een oplichter te herkennen. Gesprekken met oplichters kloppen niet altijd. Door met iemand die u vertrouwt te praten over de mensen die u online ontmoet, kunt u zien wanneer dat niet zo is. Gezien de manier waarop oplichters hun slachtoffers op allerlei manieren beïnvloeden, kan een gesprek – zelfs door berichten aan een vriend te laten zien – helpen om een vertroebeld oordeel helder te krijgen.

Ga niet overhaast te werk met mensen die u online ontmoet.

Hoe alarmerend pig butchering-verhalen ook klinken, niet elke nieuwe persoon die u online ontmoet is erop uit om u te pakken te nemen. Voor elke “Jessica” zijn er veel meer oprechte mensen die echt een vriendschap met u willen opbouwen. Maar nu deze oplichterij toeneemt, moeten we ook beter op onze hoede zijn.

Het is altijd een goede raad geweest om een onlinerelatie langzaam te ontwikkelen. Oplichters maken al heel lang misbruik van mensen die overhaast persoonlijke gegevens verstrekken en hun vertrouwen schenken. Zoals bij oplichterij op basis van vertrouwen, moet u op zoek gaan naar mensen die een videogesprek met u willen voeren, u persoonlijk in het openbaar willen ontmoeten of u op een andere manier de kans geven om te zien dat ze een echt persoon zijn. En geen “Jessica.”

Wees u bewust van de tekenen van oplichterij wanneer die zich voordoen. En als ze de kop opsteken, handel er dan naar.

[i] https://www.forbes.com/sites/cyrusfarivar/2022/09/09/pig-butchering-crypto-super-scam/?sh=7417db61ec8e

[ii] https://www.ic3.gov/Media/Y2023/PSA230522

[iii] https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4742235

[iv] https://www.ic3.gov/Media/Y2023/PSA230522

[v] https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4742235

[vi]https://www.ic3.gov/Media/PDF/AnnualReport/2022_IC3Report.pdf

Wij presenteren McAfee+

Bescherming tegen identiteitsdiefstal en privacy voor uw digitale leven

FacebookLinkedInTwitterEmailCopy Link

Blijf op de hoogte

Volg ons om op de hoogte te blijven van alles wat met McAfee te maken heeft en op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsrisico’s voor consumenten en mobiele apparaten.

FacebookTwitterInstagramLinkedINYouTubeRSS

Meer van Internetbeveiliging

Back to top