Waarom telefoons van tieners afnemen niet meer werkt

Als u de ouder bent van een tiener of tiener, dan weet u hoe moeilijk het is om grenzen te stellen en daaraan vast te houden. U hebt hard gewerkt om basisregels op te stellen, maar de menselijke natuur en de soms hobbelige weg naar volwassenheid garanderen dat uw kind buiten de afgesproken lijnen zal raken, stappen en zelfs springen.

Als u bent zoals veel ouders, is uw eerste ingeving om datgene te beperken waar ze het meest van houden, namelijk contact houden met hun leeftijdsgenoten en de afhankelijkheid die ze van hun telefoon hebben.

Het verlies van gezinsdynamiek

Er zijn een paar problemen met het afnemen van de telefoon van uw tiener, waarvan u de eerste heel goed kent: hun telefoon afpakken is ook moeilijk voor u omdat u net zo afhankelijk bent geworden van directe communicatie via de telefoon als zij. En als uw tiener een voertuig bestuurt of een dag van huis is, voegt de telefoon een extra veiligheidslaag toe aan de gezinsdynamiek.

Het alternatieve communicatierooster

De tweede hindernis — die u zich misschien wel of niet realiseert — is dat de meeste tieners, met of zonder hun telefoon, een alternatief communicatienetwerk hebben opgezet dat ervoor zorgt dat het nauwelijks een probleem is als hun telefoon wordt afgenomen. Ter verduidelijking: deze post is geen ‘wij tegen hen’ post, of een ‘wees hen te slim af’ strategie, het is gewoon een dosis realiteit die alledaagse beslissingen over ouderschap kan beïnvloeden en informeren.

Een paar manieren waarop kinderen hun sociale leven kunnen onderhouden zonder hun telefoon:

Laptop of pc

Omdat scholen tegenwoordig eisen dat kinderen online zijn om opdrachten te krijgen via interne opdrachtplatforms en e-mail, zal uw kind u waarschijnlijk vragen om in te loggen op zijn of haar laptop of de gezins-pc om huiswerk te maken. Daarbij loggen ze ook rustig in op hun favoriete SnapChat-, Twitter- of Instagram-account en praten ze non-stop met vrienden. Oplossing: Houd de huiswerktijd in de gaten.

McAfee Pro-tip: Onze kinderen die in het digitale tijdperk zijn opgegroeid, zijn diep ondergedompeld in de smartphonecultuur. Zelfs als u de verbinding wilt verbreken en wilt terugkeren naar een eenvoudigere manier van leven, zou het een hele uitdaging zijn om dit te bereiken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat uw kind qua leerniveau leeftijdsgenoten kan bijhouden.

iPad en tablets

Kinderen zullen ook worden gevraagd om via de iPad of tablet te lezen of een opdracht uit te voeren; u kunt ze toch niet van leren afhouden? Fout. Ze kunnen weer hun favoriete sociale apps downloaden, maar ook chat-apps waarvan ze hopen dat u er niets vanaf weet, zoals Kik Messenger. Oplossing: Houd huiswerk en tv-tijd in de gaten.

Geleende telefoons en iPods

Ik wil het niet laten klinken alsof uw kinderen deel uitmaken van de technische tienermaffia, maar ze houden hun oude telefoons niet voor niets. Hoewel die oude iPhone en Android geen telefoonservice meer hebben, kunnen de sociale en sms-apps erop nog steeds gebruikt worden — en reken er maar op dat ze dat ook zullen doen. Oplossing: 1) Als u uw smartphone beperkt, moet u ook de iPod (muziek) weghalen 2) Wees openhartig. Vraag uw kinderen of ze een telefoon hebben geleend 3) Controleer rugzakken op malafide telefoons

Spelsystemen en tv

Spelsystemen hebben chat- en berichtfuncties die kinderen voortdurend gebruiken. Bovendien overlappen sociale media en televisie elkaar nu, dus alle apps die u op uw telefoon gebruikt, zijn via de meeste tv’s gemakkelijk toegankelijk. Oplossing: 1) Ga naar de netwerkinstellingen op uw tv en beveilig deze met een wachtwoord 2) Monitor de media 3) Haal naast de telefoon alle media weg.

Privéberichten

Alles lijkt rustig op het postfront. U hebt het gecontroleerd en uw kind post niet op Facebook, Instagram of Twitter en u hebt de telefoon, dus Snapchat staat uit, toch? Niet echt. Als uw kinderen inloggen op hun apps via een van de bovenstaande apparaten, is de kans groot dat ze wel uitkijken om berichten in de openbare stream te plaatsen. Wat ze zullen doen, is de privéberichten van Twitter, Instagram en Snapchat (toegankelijk via andere apparaten) gebruiken als een alternatieve manier om te sms’en en te communiceren zonder het gevoel te hebben dat ze hun persoonlijke smartphone kwijt zijn.

Alternatieve disciplinebenaderingen

Dus wat is het alternatief voor het afnemen van de technologie van uw kind? Als u de bovenstaande achterdeurtjes kent, is technische beperking nog steeds een optie (ook al zal uw kind zich duidelijk ergeren aan uw wegversperringen). Als uw kind ouder is dan 16 en van de vrijheid van brommer rijden houdt, is die beperking altijd een uitstekende optie.

Experts zijn het erover eens: sterke basisregels en even sterke communicatie zorgen voor de beste discipline. Als de regels binnen het gezin vaag zijn of alleen ter sprake worden gebracht wanneer uw kind er een zootje van maakt (zoals schoolcijfers, verantwoordelijkheden of gedrag), dan zal hij of zij het moeilijk hebben om op het rechte pad te blijven. Zoek naar mogelijkheden om uw kind verantwoordelijkheid te laten nemen voor zijn of haar fouten.

Verantwoordelijkheid geven

De waarheid is dat de enige manier om zowel online als offline voor gepast gedrag te zorgen, is om uw kinderen persoonlijke verantwoordelijkheid bij te brengen. Dit is het belangrijkste aspect van ouderschap dat uw kind voorbereidt op succes in de echte wereld. Het vermogen om zichzelf te beheersen, vooral als het gaat om online activiteiten, is een levensvaardigheid van onschatbare waarde die ze mee zullen nemen naar hun volwassenheid. De beste manier om verantwoordelijkheid bij te brengen is door het te modelleren. Laat hen door uw daden en beslissingen zien dat u hun respect waard bent, en zij zullen u volgen.

Tieners moeten leren hoe ze zich online verantwoordelijk kunnen gedragen, hoe ze hun privacy kunnen beschermen, oplichting kunnen vermijden en met cyberpesten om kunnen gaan. Ze moeten begrijpen wat de gevolgen zijn van ongepast gedrag online. Een goede manier om hen te leren over cyberethiek is door regelmatig over deze onderwerpen te praten. Creëer een open omgeving waarin zij zich op hun gemak voelen om hun ervaringen en zorgen te delen. Begeleid hen vervolgens in hoe ze op de juiste manier op deze situaties kunnen reageren.

Het belang van communicatie

Communicatie is de hoeksteen van een gezonde relatie tussen ouder en kind. Als ouder is het belangrijk om een sfeer van vertrouwen, openheid en respect te creëren. Regelmatige gesprekken over de juiste digitale etiquette en verantwoordelijk internetgedrag zijn van groot belang. Neem de tijd om te bespreken wat uw tiener online doet, met wie hij/zij communiceert en wat voor soort inhoud hij/zij deelt. Wees open over uw verwachtingen en waarom u die heeft. Als ze begrijpen waarom de regels bestaan, zullen ze zich er eerder aan houden.

Dankzij consequente communicatie kunt u ook gelijke tred houden met het snel veranderende digitale landschap waar tieners dagelijks doorheen navigeren. Door een open dialoog te voeren, bent u beter op de hoogte van de nieuwste apps, games en sociale mediaplatforms waarvan uw tiener gebruikmaakt. Zo kunt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de online veiligheid van uw tieners.

De kracht van vertrouwen

Vertrouwen is tweerichtingsverkeer. Hoewel het belangrijk is dat uw kind u als ouder vertrouwt, is het net zo belangrijk dat u laat zien dat u hem of haar vertrouwt. Dit betekent dat u hen een zekere mate van vrijheid en privacy online moet gunnen, maar ook duidelijk moet maken dat u van hen verwacht dat ze zich verantwoordelijk gedragen. Als u uw tieners vertrouwt dat ze online goede beslissingen nemen, toont u hun respect, wat hen aanmoedigt om uw vertrouwen te bevestigen.

Vertrouwen is echter geen blind geloof. Het gaat erom grenzen en verwachtingen vast te stellen en uw tiener dan te laten bewijzen dat hij of zij binnen die grenzen kan blijven. Wanneer het vertrouwen geschonden is, is het belangrijk om te bespreken waarom dit gebeurd is, wat de gevolgen zijn en hoe het vertrouwen weer opgebouwd kan worden. Vertrouwen opbouwen is een proces, en het kost tijd en een consequente aanpak.

Afsluitende punten

Het digitale leven van uw tiener beheren kan een uitdaging zijn, maar met open communicatie, respect, vertrouwen en een sterke focus op persoonlijke verantwoordelijkheid kunt u samen door deze digitale wereld navigeren. Uiteindelijk is het niet de bedoeling om elke online interactie van uw tiener te controleren. Het is veeleer de bedoeling om hen uit te rusten met de kennis, vaardigheden en waarden die ze nodig hebben om veilig en verantwoordelijk door het steeds complexer wordende digitale landschap te navigeren. De telefoon van een tiener afnemen lijkt misschien een gemakkelijke oplossing, maar het is veel effectiever om hen te begeleiden naar verantwoordelijk digitaal burgerschap.

Neem vandaag nog de stap om de digitale reis van uw tiener te beveiligen en stel hem of haar in staat om te gedijen in het digitale tijdperk, terwijl u tegelijkertijd de controle en het vertrouwen krijgt die u als ouder nodig hebt. Verken nu het ouderlijk toezicht van McAfee en creëer een veilige en stimulerende digitale omgeving voor uw tieners.

Wij presenteren McAfee+

Bescherming tegen identiteitsdiefstal en privacy voor uw digitale leven

FacebookLinkedInTwitterEmailCopy Link

Blijf op de hoogte

Volg ons om op de hoogte te blijven van alles wat met McAfee te maken heeft en op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsrisico’s voor consumenten en mobiele apparaten.

FacebookTwitterInstagramLinkedINYouTubeRSS

Meer van Online veiligheid voor het hele gezin

Back to top