Hoe hacken hackers telefoons en hoe kan ik dit voorkomen?

Hoe hacken hackers telefoons? Op verschillende manieren. Net zoals er verschillende manieren zijn waarop u dit kunt voorkomen. Onze telefoons zijn kleine schatkisten. Ze zitten vol met persoonlijke gegevens en we gebruiken ze om te winkelen, te bankieren en andere persoonlijke en financiële zaken te regelen. Dit is allemaal van waarde voor identiteitsdieven.

Echter, u kunt uzelf en uw telefoon beschermen door te weten waar u op moet letten en door een paar eenvoudige stappen te nemen. Laten we beginnen met eerst eens te kijken naar enkele van de meest voorkomende aanvallen.

Typen smartphone hacks en aanvallen

Hacksoftware

Of hackers het nu op uw telefoon installeren door fysiek toegang te krijgen tot uw telefoon of door u te misleiden om het te installeren via een nep-app, een dubieuze website, of een phishing-aanval, hacksoftware kan op een paar manieren problemen voor u veroorzaken:

 • Keylogging: In de handen van een hacker, werkt keylogging als een stalker door informatie te bespioneren terwijl u typt, tikt, en zelfs praat op uw telefoon.
 • Trojans: Trojaanse paarden zijn soorten malware die in uw telefoon kunnen worden vermomd om belangrijke gegevens te extraheren, zoals creditcardgegevens of persoonlijke informatie.

Mogelijke tekenen van hacksoftware op uw telefoon zijn:

 • Een batterij die veel te snel leegloopt.
 • Uw telefoon werkt een beetje traag of wordt heet.
 • Apps sluiten plotseling of uw telefoon schakelt uit en weer in.
 • U ziet onherkenbare gegevens, tekstberichten of andere kosten op uw rekening.

Al met al kan hacksoftware systeembronnen verbruiken, conflicten met andere apps veroorzaken, en uw gegevens of internetverbinding gebruiken om uw persoonlijke informatie door te geven aan hackers. Dit kan allemaal kan leiden tot enkele van de hierboven vermelde symptomen.

Phishing

Dit zijn een klassieke vorm van aanval en hackers richten ze al jarenlang op onze computers. Phishing is waar hackers een bedrijf of betrouwbaar persoon imiteren om toegang te krijgen tot uw accounts of persoonlijke informatie, of beide. En deze aanvallen nemen vele vormen aan, zoals e-mails, tekstberichten, instant messages, enzovoort. Sommige kunnen er echt legitiem uitzien. Een andere vorm van phishing zijn links naar nep-sites die proberen u te misleiden om informatie te overhandigen of malware te installeren op uw telefoon om op gevoelige informatie te stelen. Leren hoe u een phishing-aanval kunt herkennen is een manier om uzelf te beschermen tegen een dergelijke aanval.

Bluetooth-hacking

Professionele hackers kunnen speciale technologieën gebruiken die zoeken naar kwetsbare mobiele apparaten met een open Bluetooth-verbinding. Hackers kunnen deze aanvallen uitvoeren wanneer ze binnen bereik van 10 meter afstand tot uw telefoon zijn, meestal in drukke gebieden.

Wanneer hackers een Bluetooth-verbinding met uw telefoon maken, kunnen ze mogelijk toegang krijgen tot uw gegevens en informatie, maar die gegevens en informatie moeten worden gedownload terwijl de telefoon binnen bereik is. Dit een geavanceerdere aanval gezien de inspanning en technologie die erbij betrokken zijn.

Simkaart swapping

In 2019 werd de CEO van Twitter gehackt door een ‘simkaart swapping’ zwendel. Simkaart swapping vindt plaats wanneer een hacker contact opneemt met uw telefoonprovider, doet alsof hij u is, en vervolgens om een vervangende simkaart vraagt. Zodra de provider de nieuwe simkaart naar de hacker stuurt, wordt de oude gedeactiveerd, en wordt uw telefoonnummer daarmee gestolen. Dit betekent dat de hacker de controle heeft over uw telefoongesprekken, berichten, enzovoort.

Deze methode van hacken vereist de niet-zo-gemakkelijke taak om iemand anders te imiteren, maar het is gebeurd met de CEO van een groot technologiebedrijf. Uw persoonlijke informatie en identiteit online beschermen kan helpen voorkomen dat hackers u imiteren om deze en andere misdaden uit te voeren.

Tien tips om te voorkomen dat uw telefoon wordt gehackt

Hoewel er verschillende manieren zijn waarop een hacker in uw telefoon kan komen en gevoelige informatie kan stelen, zijn hier een paar tips om dat te voorkomen:

 1. Gebruik geavanceerde beveiligingssoftware op uw telefoon. Door de jaren heen zijn we gewend geraakt aan het gebruik van beveiligingssoftware op onze computers en laptops. En onze telefoons? Niet echt. Beveiligingssoftware op uw smartphone installeren geeft u een eerste verdedigingslinie tegen aanvallen, plus verschillende van de extra beveiligingsfuncties die hieronder benoemd worden.
 2. Update uw telefoon en de apps. Naast het installeren van beveiligingssoftware, is up-to-date blijven met updates een uitstekende manier om u en uw telefoon veilig te houden. Updates kunnen kwetsbaarheden repareren die cybercriminelen gebruikten om hun malware aanvallen uit te voeren. Bovendien kunnen die updates helpen uw telefoon en apps snel te laten werken en nieuwe, nuttige functies te introduceren.
 3. Blijf veiliger onderweg met een VPN. Een manier waarop dieven hun weg naar uw telefoon kunnen hacken is via openbare Wi-Fi, zoals op luchthavens, hotels en zelfs bibliotheken. Deze netwerken zijn openbaar. Dat betekent dat uw activiteiten blootgesteld zijn aan anderen op het netwerk – uw bankieren, uw wachtwoordgebruik, alles. Met een VPN kunt u openbaar netwerk privé maken en alles wat u doet beschermen tegen anderen op dat Wi-Fi-hotspot.
 4. Gebruik een wachtwoordbeheerder. Sterke, unieke wachtwoorden dragen ook bij aan een sterke verdedigingslinie. Maar met alle accounts die we hebben, kan het onthouden van tientallen sterke en unieke wachtwoorden aanvoelen als een grote taak. Vandaar dat we regelmatig in de verleiding vallen om eenvoudigere wachtwoorden te gebruiken. Hackers houden hier van omdat één wachtwoord de sleutel kan zijn tot meerdere accounts. Probeer in plaats daarvan een wachtwoordbeheerder die die wachtwoorden voor u kan maken en ze veilig kan opslaan. De meeste geavanceerde beveiligingssoftware hebben ook een wachtwoordbeheerder.
 5. Vermijd openbare oplaadstations. Opladen bij een openbaar station lijkt zo eenvoudig en veilig. Echter, sommige hackers staan bekend om het “juice jacking” door malware in het oplaadstation te installeren. Terwijl u “oplaadt,” “jacken” zij uw wachtwoorden en persoonlijke info. Dus wat te doen over stroom onderweg? U kunt kijken naar een powerbank die u van tevoren kunt opladen. Die zijn vrij goedkoop en gemakkelijk te vinden.
 6. Houd uw telefoon in de gaten. Het voorkomen van de daadwerkelijke diefstal van uw telefoon is ook belangrijk, aangezien sommige hacks eenvoudigweg gebeuren omdat een telefoon in de verkeerde handen valt. Daarom is het een goede zaak om een uw telefoon met een wachtwoord te beveiligen, evenals het inschakelen van ‘Apparaten zoeken’ zodat u uw telefoon op afstand kunt vinden of wissen als dat nodig is. Apple biedt iOS-gebruikers een handleiding voor het wissen van een telefoon op afstand en Google voor Android-gebruikers.
 7. Versleutel uw telefoon. Het versleutelen van uw telefoon kan u beschermen tegen hacken en tevens beschermt encryptie uw gesprekken, berichten en gevoelige informatie. Om te controleren of uw iPhone versleuteld is, kunt u naar Touch ID & Passcode gaan, naar beneden scrollen, en kijken of gegevensbescherming is ingeschakeld (dit is meestal automatisch als u een toegangscode heeft ingeschakeld). Bij Android-gebruikers hangt het type telefoon af of de automatische encryptie ingeschakeld is.
 8. Vergrendel uw simkaart. Net zoals u uw telefoon kunt vergrendelen, kunt u ook de simkaart vergrendelen die gebruikt wordt om u, de eigenaar, te identificeren en om u te verbinden met uw mobiele netwerk. Door het te vergrendelen, wordt voorkomen dat uw telefoon op een ander netwerk dan het uwe wordt gebruikt. Als u een iPhone heeft, kunt u de simkaart vergrendelen via deze eenvoudige instructies. Voor andere merken, bekijk de website van de fabrikant.
 9. Zet uw Wi-Fi en Bluetooth uit wanneer u ze niet gebruikt. Beschouw dit als het sluiten van een open deur. Er zijn verschillende aanvallen die een toegewijde en goed uitgeruste hacker kan uitvoeren op apparaten waar Wi-Fi en Bluetooth open en vindbaar zijn. Evenzo, hoewel geen hack, sommige retailers zullen uw locatie in een winkel volgen met behulp van Bluetooth-technologie voor marketingdoeleinden. Het uitschakelen kan Wi-Fi en Bluetooth kan in dit soort situaties ook uw privacy beschermen. U kunt beide eenvoudig uitzetten vanuit uw instellingen en veel telefoons laten u dit ook doen vanuit een uitklapmenu op uw startscherm.
 10. Download alleen van Google Play en App Store. Zowel Google Play als de App Store van Apple hebben maatregelen om apps te beoordelen en te controleren of ze veilig en beveiligd zijn. Andere sites hebben dat proces mogelijk niet op zijn plaats. Sterker nog, sommige sites kunnen opzettelijk kwaadaardige apps hosten als onderdeel van een grote scam. Cybercriminelen hebben manieren gevonden om het beoordelingsproces van Google en Apple te omzeilen, maar de kans om een veilige app via de app stores te downloaden is veel groter dan elders. Bovendien verwijderen zowel Google als Apple snel schadelijke apps zodra ze ontdekt worden.
FacebookLinkedInTwitterEmailCopy Link

Blijf op de hoogte

Volg ons om op de hoogte te blijven van alles wat met McAfee te maken heeft en op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsrisico’s voor consumenten en mobiele apparaten.

FacebookTwitterInstagramLinkedINYouTubeRSS

More from Online veiligheid voor het hele gezin

Back to top