7 tips om te voorkomen dat uw smartphone wordt gehackt

Uw hardwerkende smartphone krijgt maar weinig rust. Net zoals veel andere professionals gebruikt u hem waarschijnlijk ook voor werk, ontspanning en een mix van persoonlijke zaken tussendoor. Maar wat als er nu iets misgaat met die telefoon, zoals verlies of diefstal? Of erger nog, wat als uw smartphone gehackt wordt? Wij willen voorkomen dat u dat overkomt.

Bij veel mensen wereldwijd draait de smartphone overuren. In Spanje bleek uit een onderzoek dat 55% van de mensen dezelfde telefoon gebruikt voor een mix van privé- en werkactiviteiten. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat tot de helft van de ondervraagden in Japan, Australië en de VS dit ook doet, terwijl landen als het VK en Duitsland achterblijven, met respectievelijk 31% en 23%.

Of deze cijfers nu aan de lage of aan de hoge kant zijn, de gevolgen voor de veiligheid zijn groot. Een smartphone vol met zakelijke en persoonlijke gegevens is een gewild doelwit. Hackers richten zich op smartphones omdat die vaak onbeveiligd zijn. Ze krijgen dan gemakkelijk “toegang” tot uw persoonlijke gegevens en tot bedrijfsnetwerken die u mogelijk gebruikt. Dat zijn twee hacks in één klap.

Simpel gezegd, bent u als werkende professional met een smartphone een waardevol doelwit.  

Bescherm uw smartphone tegen hacken 

Als ouder en professional heb ik een paar dingen op een rijtje gezet die u kunt doen om uw smartphone tegen hacks te beschermen, zodat u uw privé- en werkleven veilig kunt houden: 

1. Voeg extra bescherming toe met uw gezicht, vinger, patroon of pincode. 

Allereerst de basis. Uw telefoon vergrendelen met gezichtsherkenning, uw vingerafdruk, een patroon of een pincode is de meest elementaire vorm van bescherming, vooral bij verlies of diefstal. (Uw opties variëren afhankelijk van het apparaat, het besturingssysteem en de fabrikant). Maar het is verstandig om nog een stapje verder te gaan voor nog meer bescherming. Beveilig de accounts op uw telefoon met sterke wachtwoorden en gebruik tweeledige verificatie voor de apps die deze mogelijkheid bieden. Daarmee wordt uw verdediging verdubbeld.  

2. Gebruik een VPN. 

Of anders gezegd, gebruik geen openbaar wifinetwerk zonder extra bescherming. Een VPN maskeert uw verbinding voor hackers, zodat u privé verbinding kunt maken via een onveilig openbaar netwerk op een luchthaven, in een café, in een hotel enzovoort. Met een VPN-verbinding weet u dat uw gevoelige gegevens, uw documenten en de dingen die u doet, beschermd zijn tegen afluisteren. En dat geeft een goed gevoel gezien de hoeveelheid zaken die we privé en voor het werk met onze smartphone regelen. 

3. Gebruik altijd de officiële app stores voor uw apps.

Zowel Google Play als de App Store van Apple hebben maatregelen genomen om te voorkomen dat mogelijk gevaarlijke apps in hun store terechtkomen. Kwaadaardige apps zijn vaak buiten de officiële app stores te vinden. Dit zijn apps die op de achtergrond kunnen draaien en uw persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en creditcardnummers, en praktisch alles wat u op uw telefoon bewaart, in gevaar kunnen brengen. Als u in een app store bent, kijk dan goed naar de beschrijving en recensies van apps voordat u ze downloadt. Kwaadaardige apps en vervalsingen kunnen nog steeds hun weg vinden naar een store. Hier zijn een paar manieren waarop u kunt voorkomen dat die slechte apps op uw telefoon terechtkomen.  

4. Maak een back-up van de gegevens op uw telefoon. 

Een back-up maken van uw telefoon is om twee redenen altijd een goed idee: 

  • Ten eerste maakt het de overstap naar een nieuwe telefoon gemakkelijk, omdat u dan de back-upgegevens van uw oude telefoon kunt overzetten naar uw nieuwe telefoon. 
  • Ten tweede zorgt u er zo voor dat u nog steeds uw gegevens hebt als uw telefoon zoekraakt of wordt gestolen. U kunt de gegevens op uw zoekgeraakte of gestolen telefoon dan op afstand wissen terwijl er nog steeds een veilige kopie van die gegevens in de cloud is opgeslagen.  

Bij zowel iPhones als Android-telefoons kunt u eenvoudig regelmatig een back-up maken van uw telefoon. 

5. Leer hoe u uw telefoon in geval van nood op afstand kunt vergrendelen of wissen. 

Stel u voor: uw telefoon is weg. Echt weg. Hij is hopeloos verloren of is gestolen. Wat nu? U moet de telefoon op afstand vergrendelen of zelfs alle gegevens wissen. De telefoon helemaal wissen lijkt misschien een drastische stap, maar als u regelmatig een back-up maakt, staan uw gegevens veilig in de cloud en kunt u ze altijd terugzetten. Hackers krijgen dan geen toegang tot gevoelige informatie van uzelf of uw bedrijf. Zo voorkomt u dat u in de problemen komt en blijft uw bedrijf veilig. Apple biedt iOS-gebruikers een stapsgewijze handleiding om apparaten op afstand te wissen en ook Google biedt een handleiding voor Android-gebruikers. 

6. Verwijder oude apps en houd uw andere apps up-to-date. 

We downloaden allemaal apps, gebruiken ze één keer en vergeten dan dat ze op onze telefoon staan. Neem even de tijd om door uw apps te swipen en te zien welke u echt niet meer nodig hebt. Verwijder die dan samen met hun gegevens. Aan sommige apps is een account gekoppeld waarin ook gegevens van uw telefoon kunnen zijn opgeslagen. Verwijder ook die accounts zodat gegevens die niet op de telefoon staan, worden gewist.

Dit is belangrijk, omdat ook elke overbodige app een app is die bijgewerkt moet worden of die een beveiligingsprobleem kan hebben. In een tijd van datalekken en kwetsbaarheden is het verwijderen van oude apps een slimme zet. Werk de apps die u houdt regelmatig bij en schakel automatische updates in als dat mogelijk is. Updates introduceren niet alleen nieuwe functies in apps, maar pakken vaak ook beveiligingsproblemen aan. 

7. Bescherm uw telefoon. 

Omdat zo veel van uw leven op uw telefoon staat, kan het installeren van beveiligingssoftware bescherming bieden voor u en de dingen die u op uw telefoon bewaart. Of u nu een Android– of een iOS-toestel hebt, McAfee+ kan uw data, uw winkelactiviteiten en uw betalingen veilig houden. 

Wij presenteren McAfee+
Bescherming tegen identiteitsdiefstal en privacy voor uw digitale leven
FacebookLinkedInTwitterEmailCopy Link

Blijf op de hoogte

Volg ons om op de hoogte te blijven van alles wat met McAfee te maken heeft en op de hoogte te blijven van de nieuwste beveiligingsrisico’s voor consumenten en mobiele apparaten.

FacebookTwitterInstagramLinkedINYouTubeRSS

Meer van

Back to top